Majoritatea oamenilor confunda din păcate coaching-ul cu terapia, training-ul sau mentoratul. Există câteva aspecte în care coaching-ul se suprapune cu aceste profesii, dar exista câțiva factori diferențiatori:
- Coaching-ul este procesul prin care îți poți atinge obiectivele, îți depășești obstacolele în calea atingerii acestor obiective, devii mai conștient(ă) de tine însuți/însăți (plusuri, minusuri, aspecte mai profunde ale personalității tale) și vei stabili împreună cu coach-ul niște pași acționabili pentru a obține rezultatele pe care ți le dorești cu adevărat.
- În colaborarea noastră vom aborda un stil pragmatic, orientat pe acțiune.
- La finalul fiecărei sesiuni vom stabili pașii pe care îi vei parcurge până la următoarea ședință sau vom face un plan pe o perioadă mai lungă, în funcție de nevoile tale.
- Sesiunile vor fi complet personalizate în funcție de situația, dorințele și necesitățile tale.
- Coaching-ul nu este psihoterapie (doar poate include unele aspecte, cum ar fi autocunaoșterea), iar coach-ul nu se ocupă cu rezolvarea tulburărilor sau traumelor psihologice mai profunde. În cazul în care vom realiza pe parcursul drumului că acestea sunt cauzele dificultăților din viața ta sau a stagnării progresului, îți voi putea recomanda câțiva psihologi sau psihoterapeuți pricepuți cu care am lucrat.
- Vom aplica o serie de tehnici, practici, exerciții sau jocuri de roluri pentru a-ți facilita progresul, a-ți dezvolta noi perspective, a te ajuta să te cunoști mai bine și a-ți depăși obstacolele.
Câteva articole care explică foarte bine diferențele dintre coaching și alte profesii:
Diferența dintre coaching, mentoring, training, consultanta, terapie – architectureofminds.com
Diferențele esențiale dintre coaching, consultanță, mentoring, training și terapie – synchronicity.ro