Cele trei niveluri ale conștiinței: conștientul, subconștientul și inconștientul

În viața de zi cu zi suntem tentați să credem că mare parte din ce facem se datorează gândirii noastre raționale și liberului arbitru de care dispunem, dar în realitate, deciziile pe care le luăm sunt puternic influențate de laturi ale psihicului de care nu suntem conștienți.

Un aspect esențial în dezvoltarea fiecărui om este autocunoașterea: cum am ajuns să fim ceea ce suntem azi și de ce facem ceea ce facem.

Pentru a începe să înțelegem mai bine felul în care gândim, acționăm și percepem realitatea vom începe să discutăm puțin despre o primă împărțire a activității psihice în trei arii: conștient, subconștient și inconștient. Această clasificare a fost creată de neuropsihiatrul austriac Sigmund Freud la finalul anilor 1890, și a fost larg utilizată ulterior de diverși specialiști din domeniile psihologiei, psihoterapiei și ariilor aferente.

Conștientul

Primul nivel, Conștientul, este format din gânduri și trăiri direct accesibile în prezent (ce gândim acum, ce ne imaginăm sau ce vedem și trăim acum). Este aria responsabilă pentru luarea deciziilor conștiente, gândirea în perspectivă, evaluarea situației și de asemenea pentru sentimentul sau intuiția care o avem despre propria persoană (Eul – cine suntem și cum ne percepem pe noi înșine în raport cu mediul înconjurător). Câteva exemple de activități psihice conștiente:

  • Cand ne gândim la lucrurile de care avem nevoie într-o excursie
  • Realizarea unui calcul matematic
  • Evaluarea diferitelor opțiuni atunci luăm o decizie
  • Când ne imaginăm un anumit lucru sau situație, și lista poate continua…

Subconștientul

Al doilea nivel, Subconștientul (sau mai bine zis, în literatura de specialitate, preconștientul), reprezintă gânduri, procese psihice și amintiri care nu se află în sfera conștientă, dar pot fi ușor accesate sau controlate de ea. El face legătura dintre conștient și inconștient și e reprezentat mai ales de:

  • Intuiția noastră
  • Diverse deprinderi care le formăm de-a lungul timpului (cum sunt cititul, înnotul, gătitul, condusul, spre exemplu, de care suntem conștienți și putem să schimbăm felul în care le facem, în mod voit)
  • Percepția anumitor elemente din mediul înconjurător pe care nu ne concentrăm direct atenția, dar mintea știe de ele și poate să ne facă să reacționăm în funcție de ele sau să le reamintească mai târziu.

Subconștientul are astfel și rolul de a acționa ca un filtru pentru a nu fi suprasolicitați de stimulii din mediul înconjurător. Tot ce nu face obiectul atenției noastre directe este stocat în memorie și se afundă, gradual, în inconștient.

Inconștientul

Ultimul nivel, Inconștientul, este compus din gânduri, amintiri, motivații, impulsuri sau procese automate care sunt foarte greu accesibile sau chiar total inaccesibile de către latura conștientă. El urmărește preponderent satisfacerea impulsurilor instinctuale și funcționează după “principiul plăcerii”. Câteva elemente de tip inconștient sunt:

  • Instinctele noastre de bază (siguranță, hrană, apartenență la un grup, sex, evoluție personală)
  • Dorințele cele mai profunde
  • Visele din în timpul nopții
  • Experiențele și trăirile de care nu ne putem aminti, dar care ne-au format credințele actuale și felul de a fi
  • Traumele pe care le-am avut în copilărie și care ne sunt inaccesibile în mod conștient,
  • Diverse fobii, etc.

Tot aici se stochează toate gândurile și amintirile noastre, pe tot parcursul vieții, iar împreună cu subconștientul, cele două părți stau la baza a 90% din toate gândurile și acțiunile noastre de zi cu zi.

Este important de menționat faptul că cele trei arii nu corespund unor anumite zone specifice din creier, dar ne vor ajuta să înțelegem mai bine cum funcționează mintea noastră în diferite situații. Un alt aspect pe care trebuie să îl știm este că ele se influențează reciproc în majoritatea timpului și nu funcționează independent.

Freud punea foarte mult accent pe ideea că noi avem gânduri și amintiri reprimate care nu ne sunt accesibile de către partea noastră conștientă, dar pot intra în conflict cu ea, astfel apărând diverse tulburări, cum sunt: nevrozele, depresiile, stările de anxietate sau de mânie. Prin aducerea în conștient a gândurilor și emoțiilor inconștiente reprimate și rezolvarea conflictelor dintre ele, aceste tulburări puteau fi ameliorate, iar metoda prin care se realiza asta Freud a numit-o psihanaliză, o formă de terapie care e larg practicată și azi, într-o formă modernizată și adesea îmbinată cu alte tipuri de terapie.

Desigur, pentru înțelegerea mai profundă a laturii noastre inconștiente și pentru a lucra cu traumele pe care le avem din copilărie, e indicat să apelăm la un psihoterapuet priceput.

Ce ne e în schimb mai accesibil este următorul exercițiu simplu pentru autoconștientizare și găsirea alternativelor la gândurile și comportamentele noastre limitative:

  1. Seara, înainte să te pui la somn, derulează ziua ce a trecut în sens invers, până la momentul când te-ai trezit dimineața. Prima oară fă-o fără a judeca ceea ce ai făcut, doar vizualizează evenimentele.
  2. Odată ce ai terminat, reia vizualizarea, dar de data aceasta încearcă să identifici momentele în care ai acționat fie din impuls, fie limitat de credințele tale mai puțin benefice sau diverse condiționări impuse din exterior (ai simțit că trebuie sau ai făcut unele lucruri din nesiguranță sau pentru a fi validat). Nu căuta justificări și nu te critica, ci doar observă.
  3. La final mai parcurge o a treia vizualizare în care îți imaginezi cum ai fi acționat dacă ai fi avut alte credințe și emoții mai sănătoase (de curaj, de încredere în sine, de a fi capabil, deschis la minte și independent).

Astfel, când se vor repeta circumstanțele în care ai acționat din impuls sau limitativ, vei avea alternative mai bune, mai echilibrate și mai autentice de a gestiona situația.

Tehnica este eficientă și ușor de practicat și a fost preluată și adaptată din următorul articol de pe NLP Mania: https://nlpmania.ro/cum-sa-scapi-de-dependenta-emotionala-si-sa-ai-mai-multa-incredere-in-tine-si-respect-3/.

Câteva resurse interesante care aprofundează subiectul:



Mulțumiri pentru imaginea reprezentativă a articolului: © https://eduindex.org/2021/07/26/the-three-levels-of-human-consciousness-the-unknown-inside-you/


Publicat

în

de către

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *